tiistai 24. helmikuuta 2015

Vata

Ayurvedassa pääkehotyyppejä (doshia) on kolme: vata, pitta ja kapha. Jokaisella niistä on omia erityisiä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Kehotyypeistä ensimmäisenä esittelemme vatan.


Vatan hallitsevat elementit ovat ilma ja eetteri (tila). Vata on tyypillisesti hoikka ja kevytrakenteinen sekä heille on usein vaikea tai lähes mahdotonta lihoa. Osa vatoista on miellyttävän hoikkia, mutta osa voi myös olla kroonisesti alipainoisia. Paino voi kuitenkin vaihdella suuresti iän mukaan vatan ollessa nuorena pieni, mutta keski-iässä painoa puolestaan voi kertyä. Lisäksi vatakeho on usein kuiva, karhea ja kylmä. Elementtinä vata vastaa kaikesta kehossa tapahtuvasta liikkeestä, kuten lihasten liikkeestä, sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta ja hermoston sähköisistä impulsseista. Kehon vapina, krampit ja kouristukset kertovat vatan häiriintymisestä.

Vatalle on ominaista vaihtelevuus ja epäsäännöllisyys. Vata rakastaa jännitystä, ja hänen tavaramerkkinsä on muutosalttius. Vata-ihmisen henkinen ja fyysinen energia on puuskittaista sekä heillä on taipumusta levottomuuteen. Vata käyttää energiaansa niihin asioihin, joista on riippuvainen. Kun energia on käytetty loppuun, he odottavat malttamattomina uuden energian kerääntymistä. Tyypillistä vatalle on innostuneisuus, eloisuus, ennalta-arvaamattomuus ja mielikuvituksellisuus. Vata on nopea niin liikkeissään kuin puheessaankin. Vata myös oppii nopeasti uusia asioita, mutta voi toisaalta unohtaakin helposti. Kyseinen dosha on erittäin herkkä ympäristössään tapahtuville muutoksille. Vata reagoi välittömästi ja voimakkaasti niin ääniin kuin kosketukseenkin. Tasapainoinen vata on tarttuvan onnellinen, innostunut ja luova. Mieli on tällöin valpas, selkeä ja positiivinen. Vatan puolestaan ollessa epätasapainossa taipumus impulsiivisuuteen saa hänet rasittamaan itseään liikaa. Into muuttuu uupumukseksi ja jopa krooniseksi väsymykseksi tai masennukseksi. Vatalla on taipumusta murehtimiseen, huolehtimiseen ja hermostollisiin häiriöihin. Edellämainituista johtuen vata kärsii toisinaan myös unettomuudesta. Tyypillisiä stressin aikaansaamia negatiivisia tunteita vatalla ovat levottomuus ja pelko.

Vatan tasapainottamisessa ehdottoman tärkeää on säännölliset elämäntavat ja rutiinit. On tärkeää mennä  nukkumaan aina ajoissa ja herätä varhain sekä pitää ateriarytmit säännöllisen tasaisina. Vata on niin herkkä ja nopeasti muuttuva, että se innostuu helposti liikaa ja menee herkästi epätasapainoon. Ruokavaliossa pienikokoiselle ja helposti kylmyydestä kärsivälle vatalle tärkeää on tarpeeksi ravitseva sekä lämmittävä ravinto ja hyvien rasvojen saanti. Runsaasti hyviä rasvoja sisältävät pähkinät ja siemenet ovatkin suositeltavia. Myös öljyjen käyttö on hyväksi niin sisäisesti ravinnossa kuin ulkoisesti ihonhoidossa. Öljyistä vatalle parhain valinta on kylmäpuristettu seesamöljy. Lämmittävät mausteet, kuten esimerkiksi inkivääri, valkosipuli ja chili sopivat vatalle mainiosti. Ayurvedassa suositellaan kaikille puhdasta kasvispainotteista ravintoa. Kasvisruoka on parempi vaihtoehto esimerkiksi siksi, että se on kevyttä ruoansulatusjärjestelmälle. Vatan tulee nauttia ruokansa hyvin kypsennettynä. Kevyet ja viilentävät salaattilounaat eivät yksistään riitä ravitsemaan vataa.

Mielen harjoituksista meditoiminen on erityisen hyväksi sillä se rauhoittaa hyvin levottomuuteen taipuvaista vataa. Kofeiini, alkoholi, liiallinen television katselu tai tietokoneella oleminen sekä muut hyvin stimuloivat asiat eivät ole hyväksi vatalle, etenkään ilta-aikaan. Vatan uni häiriintyy herkästi, joten iltaisin vatan tulee pyrkiä rauhoittumaan ajoissa. Urheilulajeista vatalle sopivat esimerkiksi kävely ja tanssi, mutta vata ei saa rasittaa itseään liikaa. Vuodenajoista syksy on vatan aikaa, mikä tarkoittaa, että vata menee silloin helpommin epätasapainoon. Kylminä vuodenaikoina onkin syytä kiinnittää eritystä huomiota vataa tasapainottaviin ohjeisiin. Tarkat ruokavalioon sekä elämänrytmeihin liittyvät ohjeet saa ayurvedalääkärin terveyskonsultaatiosta.

Tee suuntaa antava kehotyyppitesti täällä.
Muistathan kuitenkin, että kehotyyppien tarkimman määrityksen voi tehdä vain ayurvedaan perehtynyt asiantuntija. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti